De eerste dagen op Madagascar
Door: Jacqueline
18 Oktober 2013 | Madagascar, Antsirabe
Vanmorgen 6.38 uur weggereden bij huis. Nog erg rustig op de weg dus lekker doorrijden. Onderweg heel veel regen echter in Parijs is het droog. We zijn veel te vroeg maar hebben nog wel wat tijd verspeeld om de parkeerplaats te vinden. Treetje wat is Charles du Gaulle een enorm vliegveld! Parkeerplaats goed geregeld; we staan nagenoeg onder de vertrekhal. Fietsen inchecken is geen probleem. De tas is rond de 8kg en de fiets 19 dus mooi binnen de limiet. Nu wachten tot we boarden en dan bijna 11 uur in de lucht hangen.
20131014 Antananarivo
Vluchtschema is Goes verlopen. Om 5uur geland even in de rij voor het gratis visum en daarna nog even wachten op de bagage. De fietsen zijn goed overgekomen. Het hotel is gelukkig vrij dus we doen even een nap pakken een fris douche. Helaas is mijn bus haarlok leeggelopen: zooitje! Alles rood van mijn toiletzak. Gelukkig had ik alle kleding in aparte plastic zakken gedaan dus al met al veel schoonmaakwerk maar weinig schade. Na een ontbijtje lopen we met Joke naar beneden naar de markt. Wat een drukte! En warm! Even voor een zijn we terug . Tijdens de lunch ontmoeten we de rest van de groep, krijgen we korte uitleg over het verloop van de vakantie. Fiets vanmiddag uitpakken en rijklaar maken want morgen gaan we met een rondje van 25 km kennismaken met Tana. Enkele onderdelen voor de fiets moeten uit de kamer van 2 hoog gehald worden. Jacq laat de steeksleutel uit de handenglippen, klappert naar beneden via de trap tegen het raam: raam kapot! Maar fiets zit wel weer in elkaar... Jos is ondertussen een remblokje van zijn fiets kwijtgeraakt en Ellen komt terug van een rondje stad zonder camera, welke zo van haar arm is afgerukt. De striemen staan erop! Een goed begin....
Terug in het hotel pakken we een bier (65 cl) Three Horses Beer (THB). Dat valt goed! Eduard moet zich opfrissen maar ligt ondertussen achter mij in bed te ronken (Mien arme kereltje kan niet slapen in het vliegtuig). Half 8 is het eten en dan waarschijnlijk direct het bed in.
20131015 Antananarivo
Gisteravond voor 2200 uur in bed. Maar voor Jacq was het te heet om in slaap te vallen. Eduard sliep direct maar wat wil je ook als je een nacht hebt overgeslagen. Gelukkig werd het kouder. Om 7uur zitten we aan het ontbijt. Ruim voor 8 zijn we bij het andere hotel. Margaretha had vergeten de tijd te verzetten dus die kwam laat en met een lege maag. Met ons elven fietsen we in kolonne door de drukke stad. Niet heel gezond met al die uitlaatgassen maar wel dwars door het dagelijkse leven van Antananarivo. In deze stad fietsen valt niet mee, zowel door de drukte als door de heuvels. Omhoog zwaar voor de longen, naar beneden veelal in de ankers. Maar geleidelijk wordt het rustiger en als we achterom kijken zien we de stad inde verte achter ons liggen. Gestaag op en neer komen we toch steeds iets hoger om uit te komen in Ambohimanga waar we het laatste stuk fors steil omhoog moeten om bij het paleis van de. Koningin Van Rova uit te komen. We drinken eerst cola en thee voordat we een rondleiding door het paleis krijgen. De terugweg gaat snel want wat we heen hebben geklommen gaan we nu naar beneden. Helaas niet op topsnelheid ivm drukte en het slechte wegdek. Terug in de buurt van ons hotel gaan we eerst lunchen. Eduard heeft de darmen op de hobbel dus die doet even een tukkie terwijl Jacq de was doet. Na een douche gaan we met Ellen op zoek naar een nieuwe fotocamera.
20131016 Antananarivo-Ambatolampy 70 km
Vannacht is Jacq begonnen met buikloop; dat is wel heel erg snel zo aan het begin van de vakantie. Een grroot deel van de groep heeft er wel last van. Toch gestart met de fietstocht. De buikkrampen worden erger, de energie is niet aanwezig dus na 31 km stap Jacq af. De fiets gaat op het dak van de bus en Jacq kruipt op de bijrijdersstoel. De route slingert bergje op en bergje af. Eduard fietst in zijn uppie verder maar gelukkig komt ie af en toe groepgenoten tegen. De bus stopt met regelmaat om alle fietsers weer te laten passeren. Jacq kan zo toch nog een paar leuke plaatjes schieten. Bij aankomst in ambatolampy gaat Jacq te bed. Eduard vermaakt ziht even met lezen en loopt met Joke even het dorpje in. Jacq heeft als avondeten genoeg aan een beetje soep, welke er na 10minuten ook al weer uit is. De hele avond/nacht bestaat uit loopjes naar het toilet om tussendoor een kort tukje te doen. Eduard doet voor de afwisseling gezellig mee.
20131017 Ambatolampy-Antsirabe 100km
Na een slechte nacht besluit Jacq toch om op de fiets te klimmen; afstappen kan altijd nog... We besluiten te stoppen met de malariatabletten, waarschijnlijk is dat de oorzaak van de buikloop want diegenen die niet slikken hebben namelijk nergens last van. Met 2 banaantjes en 1 biscuitje vertrekken we. Gelukkig hoeven we nu niet elke keer van de fiets af om een plekje achter een boom of inde greppel op te zoeken. Het is zwaar maar we trappen in gestaag tempo door en we maken veel fotostops. De ballonnen doen ook hier weer goed hun werk. Eduard krijgt het voor elkaar om zo in een lemen huisje te kijken. Op 40 km hebben we een eerste stop. Jacq nog steeds geen trek in eten maar een glas cola, banaantje en een biscuitje gaat er wel in. Nog 25 km tot de lunch, kijken of we dat nog kunnen redden. Margarethe fiets de hele dag gezellig met ons mee. Een rijstbouillon met veel zout verder doen we ook de laatste 35 km nog. We genieten enorm van het mooie landschap en de vriendelijke bevolking. Vlak voor Antsirabe krijgen we nog een stevige klim voor de kiezen maar dan worden we beloond met een geweldig leuke accomodatie Residence Social; een enorm mooi maar oud gebouw waar ouderen hun laatste dagen slijten waar ze ook enkele kamers verhuren (in principe bedoeld voor familie van de bejaarden). Een grote chique kamer met een heerlijke douche. Het eten gaat er vanavond weer een beetje beter in.
20131018 Antsirabe
Vandaag maken we een rondje in de omgeving van Antsirabe met een gids. De stad uit zijn we snel en tegelijkertijd verlaten we daarme het comfortabele asfalt. Gestaag klimmen we omhoog, passeren we fietsers, handkarren, wagens met sebu's ervoor. Het is stoffig, af en toe adem inhalen omdat er een vrachtwagen langs gaat. Af en toe en stop om bij elkaar te blijven want klimmen moet nog steeds in je eigen tempo. Langs de weg kijken we uit over een groot meer Lac Andraikiba. Klimmen gestaag verder door het stof om uiteindelijk bij Lac Tritriva, een kratermeer uit te komen. In een half uur wandelen we er omheen. Ivm de tijd gaan we dezelfde weg terug. Bij het afdalen zien we de andere kwaliteiten van onze medefietsers. Stoffig komen we aan in de stad waar we een pizza nuttigen. Na een douche en een wasje gaan we zo een stukje door het centrum wandelen. Onderweg continue looptaxi's die je aanspreken. Met ons viertjes hebben we zo een stuk of 6 achter ons lopen. We zien een bank waar Joke nog "even" geld wil wisselen. Dat even duur iets langer. Ondertussen is het gaan regenen. Aan de overkant is een restaurant waar we heen rennen om de bui even af te wachten. Net als bij de bank duurt even iets langer... Het hoost en de looptaxi's staan voor ons terrasje te wachten inde stromende regen. Als het eindelijk is opgehouden lopen we nog een kleins stukje verder, nog steeds met een horde looptaxi's achter ons aan. Eigenlijk is er niet veel bijzonders te zien dus de looptaxi's hebben geluk en mogen ons eindelijk terugbrengen naar Residence Social.
18 Oktober 2013 - 19:54
Ge Annen:
fijn dat het weer beter gaat.
lees met veel plezier jullie verslagen...
hier alles goed, morgen naar de creamark
lieve groet ma -
20 Oktober 2013 - 10:05
Jac:
hey, moppies..fijn te lezen dat het weer goed gaat..geniet nog ff tot gauw. xxx -
21 Oktober 2013 - 17:28
Carien:
Gelukkig gaat het weer beter!! Geniet er nog even van!! Xxx -
21 Oktober 2013 - 18:14
Rudi En Gea:
Jeempie wat vervelend van de buikloop. Tip: drink iedere dag cola! Helpt ontzettend goed tegen maag- en darmklachten! Leuk om jullie verhaal te lezen. Lekker blijven genieten van jullie vakantie. Liefs uit Meppel! -
21 Oktober 2013 - 18:38
John:
Hopelijk alle ellende voorbij en weer genieten van het land en elkaar. -
22 Oktober 2013 - 17:03
Ingrid En Roel:
Nou mates, da's niet zo'n lekker begin, snel doorspoelen, die rotpillen. Kost een berg en helpt niets! Tja Tana is geen prettige stad, zonde dat jullie daar een rondje moesten rijden. Nu maar snel genieten van de natuurpracht en de aardige mensen op het platteland. Groetjes uit warm A.P.