Congo Nile Trail dag 1
Door: Jacqueline
02 Januari 2017 | Rwanda, Kinoni
De wekker gat om 6en, half 7 staat het ontbijt helaas nog niet klaar; soep met droog brood en een kop thee/koffie en zodra de tassen weer in de auto liggen, de bidons weer zijn gevuld stappen we op de fiets. De eerste 17 kilometer over strak asfalt naar beneden en weer omhoog; mooie afdalingen en een korte klim naar een dorp waar we linksaf slaan. Een stop om de bandenspanning terug te brengen naar 2,5 bar want we gaan het asfalt verlaten. Aan de nu nog onverharde Congo-Nile-Trail wordt hard gewerkt onder begeleiding van de chinezen. 18 km onverhard omhoog tot net over de 2000 meter hoogte, door blubber en klei ploeteren we ons omhoog. We zijn allen mooi op tijd voor de lunchstop met o.a. heerlijke ananas. Vlak voor 12 uur zitten we weer op de fiets om eerst 10 km door de klei af te dalen, daarna moeten we weer ongeveer 10 km omhoog door de blubber. Het onweert, in de verte een pikzwarte lucht, zouden we hem over ons heen krijgen? En ja hoor, maar gelukkig kunnen we schuilen bij een kerkje. Nog geen half uur later, als het nog maar een heel klein beetje spettert, stappen we weer op. De weg is nu veranderd in een grote zooi met mini-beekjes. Als we nog niet onder de blubber zaten, zitten we nu tot onze kruin in het oranje goedje, heerlijk! Gelukkig is het nu niet koud zoals 2 dagen geleden. De volgende stop onder het genot van een kop Afrikaanse thee (met melk en verse gember en veeeel suiker) en wederom veel toeschouwers. De laatste routeuitleg, nog 11 km te gaan en hoofdzakelijk afdalen. Wow, een lastige afdaling met heel veel keien, modderstromen en rotspartijen brengt ons uiteindelijk aan het noordelijke deel van Lake Kivu. We overnachten dit keer in een Glamping-tent van de Rushel Kivu Lodge, een idyllisch plekje! Een enorme tent met 3 compartimenten: een zitgedeelte, een slaapgedeelte en een badkamer. Na de was en een douche genieten we van een drankje met wat nootjes in een oncomfortabele safaristoel van de ondergaande zon en het uitzicht op het meer.